FANDOM


Marie Curie (født 7 November 1867,døde 4 juli 1934) var en polsk kjemiker og fysiker . Hun var den første som vant to nobelpriser. Hun vant nobelprisen i fysikk i (1903) og så fikk hun nobelprisen i kjemi (1911). Presentasjonene hennes inkluderer etableringen av en teori om radioaktivitet, og teknikker for isolere radioaktive isotoper, og hun fant to av de nye grunnstoffene, polonium og radium. Selv om Marie etterhvert ble en lojal fransk statsborger, mistet hun aldri sin polske identitet. Hun oppkaldte det første nye kjemiske elementet som hun oppdaget i i 1889 polonium etter sitt hjemland og i 1932 grunnla hun Radiuminstituttet ( nå Maria Sklodowska- Curie institutt for onkologi) i sin hjemby Warszawa som ble styrt og ledet av Marias søster..

Hun fikk også en jobb hun trengte et laboratorium for å utføre. En lærer lurte på om Pierre Curie hadde noe plass i sitt laboratorium. Pierre var nesten ti år eldre, og hadde gitt opp romantikken etter at hans store kjærlighet hadde dødd mer enn ti år tidligere. Da han møtte Marie så han en kvinne som også delte hans lidenskap for forskning og vitenskap, og hans respekt utviklet seg til noe mer.

Marie var nær å flytte hjem til Polen i 1894, men Pierre overtalte henne til å fortsette sin karriere og bli i Paris. Hun trodde ikke hennes liv hadde plass til flere lidenskaper enn Polen og vitenskapen, men Pierres utholdenhet bar til slutt frukter. De ble et par.

De oppmuntret hverandre til å ta doktorgraden, og han fikk sin allerede i 1895 på beskrivelsen av et arbeid han allerede hadde gjort om magnetisme. I juli samme år giftet de seg, borgerlig etter begges ønske. Marie Sklodowska ble Madame Curie